keskiviikko 20. maaliskuuta 2019

C740. Ruokavalio pielessä ja tervehenkisen elämän elementit

Jos ruokavalio on pielessä, niin aika usein puuttuva tekijä on jokin muu kuin ruoka-aine. Terveiden elämäntapojen ja tervehenkisen elämän elementit ovat sellaisia, että jos ne puuttuvat tai niistä poikkeaa paljon, niin se usein tuntuu kuin jokin ravintoaine puuttuisi.

Liian suureen ruokahaluun on usein syynä raadollisuus: maailma jää jäljiltäsi huonommalle tolalle kuin mitä se muuten olisi, ja se tuntuu suurena nälkänä. Toinen tavallinen syy on ilmasto-osaamisen puuttuminen, esim. liian ohuet ihonmyötäiset vaatteet turhamaisuussyistä, tai harrastuneisuus tropiikin elämänmenosta. Laihduttamisesta ilman ruokamääriä koskevia rajoitteita katso http://laihdutuskikkoja.blogspot.fi tai .com .

Ruokavalio ei toimi, jos matkii tarkkaan toiselta, mitä syö ja minkä verran. Toisilta voi kyllä saada ideoita ja aterioida yhdessä, mutta tarkempi säätäminen olisi tehtävä omien tuntemusten mukaan: miltä vaikuttaa, miten voisit hyvin tämän aterian voimin seuraavat muutama tuntia, ihan tervehenkisesti, mitä söisit ja joisit nyt ja miten paljon ja mihin tapaan mitäkin.

Jos käyttää pitkään samaa ruokakauppaa tai kai saman ketjun ruokakauppoja, niin se on ruokavaliona jotenkin yksipuolista. Siksi pitäisi välillä käyttää isolla osalla ostoskertoja jotakin toisen ketjun ruokakauppaa, sen näkemyksen mukaisia peruselintarvikkeita, tai mieluusti useampaakin eri ruokakauppaa.

Aterioiden tulis noudattaa ruokaympyrää: kustakin ruoka-aineryhmästä joka aterialla jotakin, mutta määrät saat päättää itse tuntemustesi mukaan. 1. liha, kala, kasvikse, soija, jotkin pähkinät 2. vihannekset, hedelmät,marjat, 3. viljatuotteet (kuuluvatkohan perunat, riisi ja makaroni tähän?) 4. maitotuotteet 5. rasvat


18.6.2021   Joillakin Suomeen nuuttaneilla hoikilla naisilla on kovin keinotekoinen tyyli kuin olisi heillä ruokavalio pielessä. Näin kesällä heille näyttäisi sopivan lohituoresalaatti, jossa vihreitä oliiveja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti