torstai 21. maaliskuuta 2019

C742. Hygieniaan liittyvät pakko-oireet ja oman kehon puolustuskyvyn pöpöjä vastaan parantaminen

Luin netistä pakko-oireista http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00403
"
Pakko-oireiselle häiriölle (”pakkoneuroosi”) ovat ominaisia pakkoajatukset (obsessiot) tai pakkotoiminnot (kompulsiot). Pakkoajatukset ovat toistuvia mieleen tunkeutuvia epämiellyttäviä tai ahdistavia ajatuksia tai mielikuvia, jotka eivät ole luonteeltaan vain liiallista arkielämän asioista huolehtimista.
Tavallisimmat pakkoajatukset ovat 1) kontaminaatiopelot eli pelot tautien tarttumisesta kätellessä tai esineitä kosketellessa, 2) pakonomainen epäily tai pelko mahdollisista vahingossa tehdyistä teoista (esimerkiksi pelko, että on loukannut ihmistä ajaessaan autoa tai että jättänyt oven lukitsematta tai uunin sammuttamatta), 3) somaattiset pakkoajatukset eli itsepäiset pelot sairauksista, 4) pakonomainen symmetrian tarve eli tarve pitää esineet tarkassa järjestyksessä ja 5) seksuaaliset ja aggressiiviset pakkoajatukset, kuten ajatuksiin itsepäisesti tunkeutuvat seksuaalisesti rivot mielikuvat tai pelko siitä, että pakonomaisesti ja kykenemättä hallitsemaan itseään alkaa lyödä toista ihmistä tai esimerkiksi huutaa ääneen kirkossa.
Pakko-ajatuksista kärsivä yrittää eri tavoin torjua näitä ajatuksia, olla välittämättä niistä tai neutraloida niitä toisilla ajatuksilla tai pakonomaisilla teoilla. Jos pakkoajatuksena on pelko oven lukitsematta jättämisestä, henkilö saattaa tarkistaa uudelleen ja uudelleen, että ovi ei jäänyt lukitsematta.
Pakkotoiminnot ovat luonteeltaan toistuvaa käytöstä (esim. käsien pesu, esineiden järjestely, lukitsemisen tarkastaminen) tai mielessä tapahtuvaa toimintaa (esim. rukoilu, laskeminen, sanojen hiljainen toistelu). Pakkotoimintojen päämääränä ei ole mielihyvän tuottaminen, vaan pakkoajatusten tuottaman ahdistuksen lievittäminen tai jonkun pelottavan tapahtuman estäminen.
"

Keholla on esim. pöpötasapaino: kun ensimmäisten pakkassäiden aikaan ulkoillessa menettää ihon pinnalta pöpöjä, niin normaali olo palautuu vasta, kun sisälle palattua on ihon pinnalle palannut normaali terve pöpökanta. Jos oma keho on pöpötön, on se liian vastaanottavainen ympäristön pöpöille, mikä heikentää vastustuskykyä sairauksia aiheuttavia pöpöjä kohdatessa ja voi siksi tuntua siisteyden tarpeena: haluaisi ympäristönkin olevan yhtä pöpötön. Ja tämä on kai vaistomainen siisteyden taju, josta voi vaihtaa pöpöisempään hikoilemalla ja kai lomailemalla, siis olemalla vähemmän kliinisesti ja vähemmän yksipuolisen kaavamaisesti elävä.
Jos jollakulla on jokin ikävä tauti tai tauteja, muttei halua kertoa sitä, niin se kenties näkyy siisteyden tarpeena, esim. tropiikista kotoisin olevat tai sairaanhoidossa työtä tekevät. Silloin on myös hyvä, jos on tottumus huolehtia siisteydestä eikä vain skarppina ollessaan huolehdi. Toisaalta esim. käsienpesun määrää voi lisätä, jos liian tottuneena tekee liian huolimattomasti ja aina jäävät kädet huonosti pestyiksi tai koskee heti perään johonkin likaiseen, kun on liian puolella mielellä, liian tuttu tekeminen, liian monta kertaa arjessa vastaan tullut ollakseen uusi ja mieleen painuva.
Samoin kuin kovin tottumusten mukaisen teon, niin myös tutut teot, joista jotenkin ei jää tuttu ilmapiiri tai tunnelma, josta tunnistaisi, että asia on tehty ja millä tolalla se nyt on, esim. onko ovi kunnolla kiinni, kuuluvatko käytävän äänet tavalliseen tapaan vai onko jokin ero ovessa, siinä, miten kiinni se on, omassa kuulossa, rapussa kulkijoissa tms. Omaan kuuloon ym huomiokykyyn vaikuttavat sosiaaliset suhteet ja tahot esim. uutisten tomittajat, joiden kanssa on päivän tai pari kuluessa ollut tekemisissä, ja niin jos nuo ovat erityyppiset kuin aiemmin, niin voivat jättää taidot eri vireeseen ja sosiaalisuudenkin tehdö eri määrin törmäileväksi ja osaamattomaksi, mikä vaikuttaa tavallisiin vaaroihin, jopa tilanteiden huomioon ottamiseen liikenteessä. Toisaalta jotkut joskus näyttelevät moisia pelkoja, kun ovat itse aiheuttaneet jotakin vastaavaa onnettomuutta jollekulle muulle.
Pelot sairauksista liittynevät ko sairauksien vaaraan, joka saattaa liittyä siihen, että seura tai seuran ehdottama tekeminen, henkilökontakti tmns tuo tartuntavaaran, tai sitten siihen, kun eri ihmisillä on eri riski sairastua tauteihin, esim. koska heillä on eri elintavat ja eri luonteenlaatu.
Ihmiset yleensä haluavat pitää tavaransa hyvllä tavalla, mitä se sitten kullekin on, ja jos tuo tapa on kovin erilaienn kuin puolisolla tai jos on kovin erilaisella opiskelualalla kuin kämppikset, niin tulee siitä helposti ristiriitoja ja kenties leimaamista. Tavaroiden ym pitäminen hyvällä tavalla auttaa taitoja, auttaa tekemisiä sujumaan, onnistumaan. Toisaalta esim. opiskeluala voi korostaa väärää piirrettä, jolloin kenties syntyy hedelmätön tapa, joka on tavallaan tarpeellinen, muttei toimi hyvin ja siksi aiheuttaa toiston tarpeen, kun kenties sen suosittelijat ovat korkeammassa sosiaalisessa asemasa kuin nuori tai ei niin elämänviisaana pidetty, ja niin on vaikea tehdä omia tavallisia arkijärkisiä valintoja, jotka usein olisivat ihan tai aika erilaisia.
Seksuaaliset mielikuvat ovat usein sellaisia että jokulaittaa niitä tahallaan taitavampana tai tilannetta ymmärtävämpänä, kun pitää niitä parempana vaihtoehtona kuin jotakin tilanteen tai ihmisen puolta muuten. Usein kokemattomat eivät tunnista tarkkaan, mikä kaikki on seksuaalista ja kokemattomat ovat usein seksuaalisia ihan väärissä yhteyksissä ja pahantahtoiset taas peittääkseen että tekevät pahaa, jota kuulusi estää. Usein eri henkilöiden käsitykset välisestään sosiaalisesta etäisyydestä ovat kovin erilaiset, samoin ymmärtämättä jääneet taidot ym käytös voivat joskus luoda seksuaalisen tilanteen. Ihmiset kai yleensä ohjaavat toisia seksuaalisiin suhteisiin päin, koska kokevat moisen positiiviseksi vaihtoehdoksi elämässä, ja niin laajempi ympäristö saattaa kannattaa seksuaalisia suhteita ihan kummiinkin ihmisiin. Toisaalta, jos esim. tyoinen tuppaa sosiaalisesti liian lähelle tai ei ymmärrä,e ttei hän omasta puolestaan ole lähellä vaan tekee jotakin ihan muuta, niin voi aiheuttaa puolustautumisen tarpeen, lyömällä, huutamalla tms. Toki piittaamattomuu voi aiheuttaa vastaavaa käytöstä, ja kulttuurien väline kuilu.
Toistuva toiminto kuten rukoilu tai laskeminen, jos se häiritsee itseä, voi olla perheenjäsenen tms toivomus, että miten käyttäytyisit, ja niin se lievittääjotakin ongelmaa, vaikkei varsinaisesti liittyisi siihen tekona.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti