torstai 20. syyskuuta 2018

C671. Vanhus nukahtelee ja annettava itse valita aihepiirinsä ja lähestymistapansa

Iän myötä on taitoja yhä enemmän, jos niitä jatkuvasti harjannuttaa. Erityisesti vanhat ihmiset usein opettelevat ratkomaan sellaisia kysymyksiä, jotka jäivät heitä painamaan nuorempina tai jotka olivat oman ammattialan niitä suurempaa näkemystä vaativia kysymyksiä. Niinpä vcanhus helposti kyllästyy perin pohin aihepiireihin, joita nuoremmat pitävät ihan ok tyyppisinä, ja niin kun keskustelu luiskahtaa tuollaiseen aihepiiriin,niin vanhus saattaa nukahtaa, hän ei jaksaisi sitä samaa vanhaa taas. Erityisesti haittaavat aihepiirit, joissa lähestymistapa on kovin hedelmätön, alhaisen tason järki vanhuksen omaan ymmärrykseen verrattuna ja joita kumminkin laajalti käytetään esim. opinnoissa tai työssä, jolloin keskustelu ei tuppaa niistä rönsyilemään kovin hedelmällisille teille. Siksi ei saisi jumittaa keskustelun aihettaa tuollaiseen aihepiiriin tai lähestymistapaan, vaikka itse olisi hitaampijärkinen ja aiheen tasoon tyytyväinen.
Vastaavasti koulun alhainen ajattelun taso voi tuoda nuorelle tokkuraisuutta, jos tämän oma ymmärrys on hyvä. Kai kuin näpeille olisi lyönyt.

21.9.2018   Erityisesti väsyttää ja rasittaa ruutu- tai viivamallisen teoriaperspektiivin seuraaminen, muttei sitä tarvitse katsella vaan voi kiinnittää huomionsa niihin näkömielikuviin, joiden avulla tuo ihminen nuokin asiat ajattelee ja joiden varassa hänen ajattelunsa varmuus on. Näiden ei kuulu olla mielikuvitusta vaan aistihavainnoista syntyneitä ym elämänviisaudesta, kuten vaikka käsitys autoista, joka pohjaa monenlaisen autotyypin jonkinasteiseen tuntemiseen, esim. on nähnyt niitä kadulla, jotka puolestaan viittaavat yksittäisiin muistikuviin nähdyistä autoista ja ajokokemukseen, liikennesääntöjen ja liikenteessä liikkumisen tuntemiseen, kokemukseen niistä ja auton korjaamisesta yms. Samaan mielikuvaan saa liittyä tunteita ja tuntemuksia, esim. että toi on kyllä vinha, hyvä meininki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti