sunnuntai 9. syyskuuta 2018

C667. Syksyllä olo kuin verenhukka ja reipas liikunta, joka pitää kehon pintaosat lämpiminä

Joillekin ulkomaalaisille tulee kai Suomessa syksyn alussa ankea olo kuin verenhukka ja vähän heikottaa, kun ulkoilma on viileää ja pöpöjä on siinä jo aika paljon vähemmän kuin kesän helteillä. Keho, etenkin iho kärsii siis antiseptisyydestä ja vähäpöpöisyydestä, mihin auttaa kehon ja kehon pintaosien iho mukaanlukien pitäminen tervehenkisen lämpiminä, mihin paras lienee reipas liikunta, paikoillaan oleskelun välttäminen ja lämpimät vaatteet.

10.9.2018   Verenvähyyden tunne voi myös johtua siitä, että lapset ja nuoret, joilla oli kesäloman ja mökkeilyn viisastuttama pää, joutuivat lytistetyiksi koulun alle. Siihen kai auttaa, jos yrittää kohdentaa kouluntarvetta oikeisiin yksilöihin ja oikeaan määräänsä, esim. nelikymppisen olisi kai hyvä lukea yleissivistävää asiatekstiä ainakin tunti viikossa, kuusikymppisen kai puoli tuntia tai 20 min ja kahdeksankymppisen 5min. Pitäisi huolehtia, ettei ole löperö tai puolueellinen siinä, kuka kulloinkin teki ajatusvirheen tai ei osoittanut osaamistaan, ja kohdentaa lukemispakko heihin eikä lapsiin ja nuoriin, jos nämä kuitenkin ovat ikäisikseen ihan sivistyneitä. Kanssa on hyvä, jos ei oma järjen ja elämänviisauden taso laske koulun alkuje myötä, esim. ensimmäisten viikkojen kuluttua,vaan voisi olla harrastunut monimutkiasemmasta, aistirikkaammasta, elämänmakuisemmasta, enemmän maailman ilmiöitä ymmärtävästä, käytännössä hyvin toimivasta arkijärkisestä kokonaiskuvallisesta. Ja jollei se muuten suju, niin uskonnosta ja kulttuureista, mm paikalliskulttuureista, saa tukea: on elämässä muutakin kuin koulu.
Parikymppisten tarttis kai lukea nelisen tuntia viikossa yleissivistävää asiatekstiä, etenkin eri elämänalojen perustaitoja ja lahjakkuuksia noiden aihepiirien kiehtomana, jotta liikkumavaraa elämässä olisi enemmän. Kaiken opiskelun ei tarvitse olla koulumaista vaan voi olla iso osa harrastamisen tapaista, jos kouluyleissivistys on jo. Kolmikymppiselle kai pari tuntia viikossa.

"13.9.2018   Oiskohan toi parikymppisen määrä pikemminkin kaksi tuntia viikossa, jollei muuten niin paljoa lue? Ja sitten os joku laittaa innokkaasri koulupakkoa muille, koska on itse tykästynyt kouluopintoihin,niin sellaiselle kai koulumaista lukemista plus yleissivistävää kirjallisuutta useampia tunteha viikossa. Mutten nyt niin osaa miettiä, kun viime ajat olen ollut päivälläkin uninen ja ollut jotenkin huono pää."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti