tiistai 18. syyskuuta 2018

C669. Ammattitaidosta

Monela alalla ammattitaito ei ole vain ko alan asioiden osaamista, vaan se vaatii paljon suurempaa lahjakkuutta, sen vaalimista, mitä ei oleääneen ainakaan kovin laajalti sanottu ja mitä eivät kaikki osaa mutta mika on tervehenkisyyden vaatimus. Esim. puutöissä tarvitaan tervehenkistä liikunnallisuutta ja oman version tekemistä onnettomuusvaaran välttämiseksi, samoin tarvitaan tunteiden kuuntelemista työntekotavoissa ja tervehenkisyyttä siinä, mikä on minkin asian tai arvon tai tekemisentavan oaikka kokonaisuudessa, terveitä elämäntapojakin, luulen. Vastaavasti liikunnassa on tehtävä omalla tavallan, ei voi liikkua kuin olisi jonkun muun kroppa, voimat, taidot, luonteenlaatu, motivaatio, kiehtoutuneisuus tietyistä asioista, yms, ja tarvitaan tervehenkistä tunteidenmukaisuutta, motivaatiota, viisautta, taitoa, pitkälti myös terveitä elämäntapoja, tervehenkistä sosiaalisuutta, elämänviisautta ja hyvää tahtoa,maailman huolehtimista hyvälle tolalle.
Vastaavasti siis ammateissa tarvitaan monen sellaisen ison asian vaalmista, mitä ei ole erikseen opetettu ainakaan niin suurella painotuksella, niin tarkkaan vahdittu, vaan jotka kantavat ammattitaidon ja kantavat ammatin vaikutuksen hyväätekeväksi yhteiskunnassa ja elämissä, kantavat ammatin aseman tervehenkiseksi, vaikak se muuten olisi joku vain, vähän niin kuin yleissivistys ja terveet elämäntavat sekä tervehenkinen vastuuntunto ja oikeudenmukaisuus.
Hoitoaloilla näitä kai ovat mm tervehenkisyys, hyvän tahdon saaminen pysymään loppuunkuluttamatta, liian lätsähtävän sosiaalisuuden välttäminen ja tervehenisyys sekä terveet elämänvalinnat sen sijaan, ihmisten oman elämänviisauden arvostaminen, taitotasoerojen tunnistaminen oikein tai ainakin oikeansuuntaisesti, hoitotapojen käytett'vyyden rajojen kuunnioitaminen, vaihtoehtoisten hoitomuotojen salliminen ja tukeminen etenkin siellä, missä toimivat hyvin, itse terveenä pysyminen ja siihen hoitoalan työpaikalla sekä potilaita, vieraita että hoitoalojen ihmisiä tukevat elämäntavat ja arvot, oman vaikutuksen sovittaminen osaksi yhteiskuntaa rakentavalla tavalla ja vastuuntuntoisesti, tervehenkisesti. Mutten osaa näitä oikein luetella, kun en itse ole hoitoalojen tyyppinen ihminen ekä hoitoaloja tunne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti