torstai 26. heinäkuuta 2018

C635. Lämmönsäätelytaidon puuttuminen ja perusohjeiden noudattaminen sekä hienomotoriikka

Jos esim. helteellä tai viileällä säällä puuttuu sään tarvitsema lämmönsäätelykyky, niin yleensä tavalliset siihen ilmastoon tarkoitetut kyseisen vuodenajan lämmönsäärtelyohjeet ja sinun ihmisryhmällesi tarkoitretut ohjeet auttavat, jos niitö noudattaa kunnolla muttei aivan pilkuntarkalla asenteella, vaan elämänmakuisesti, ymmärtäen tämän ilmaston vaatiman tsempin, asenteen yms. Silloin ei voi ottaa mallia muista ilmastoista, esim. mistä on kotoisin, luulisin, mutta jos jokin taito kaipaa muistuttamista, niin voi silmätä mielkessään tai telkusta tms muutama sata kilometriä enemmän lämmönsäätelykykyä vaativaan ilmastoon päin siellä' elävien tapoja, niin mallia ottamatta, kopioimatta, saa siitä kumminkin langanpäästä kiinni, miten säädeää kehonlämpöä, millaisten hyveiden varaan ilmaston vaateisiin vastaamista rakentaa, yms.
Jos tropiikin ihmiusiltä puuttuu lämmönsäätelytaito, niin hienomotoriikan parantaminen, siis musiikki, sivistyksen ymmärtäminen yms, parantaa kykyä saada käyttöön tavallinen lämmönsäätelyosaamisensa, esim. viileän tuominen kehon pinnalta sisemmäs verenkierron yms avulla.
Katso tämän blogin hakemistosta
vuodenajat ja lämmittelyohjeita
Jos kesällä huono tai kumma olo

Jos tropiikissa ilmastoiduissa sisätiloissa on huono olo, niin täytyisi muistaa, etteivät ne vastaa viileän tai kylmän ilmaston ulkotiloja, vaan sisätilat vastaavat muun ilmasyton sisätiloja ja ulkoilma puineen,pensaineen, säineen vastaa muun ilmaston ulkoilmaa. Visuaalisesti rikkaan, lähinnä luonnon katseleminen on olennaista tämän eron kannalta, esim. ikkunasta näkyvän puun, vaikka se olisi aina ihan eri lämpötilassa kuin itse sisällä ollessa. Kylmässä ilmastossa, missä sisätiloissa viihdytään ulkoilutaitojen kärsimättä, ei kehonlämpöä korjata sisätilojen lämmön avulla ulkona oleskelun jälkeen, vaan juomalla kuumaa, ja sisälämpötila on säädetty miellyttäväksi pitkän ajan,esim. koko vuoden oleskelua varten, aina suurin piirtein samaksi. Lämpimien ja kuumien ilamnstojen sisätiloissa elämistä ei siis opi viileiden tai kylmien ilmastyojen ulkoilutaidoista, vaan hyvä olisi Conditioned space radio tms, joka olisi erikoistunut tietyn maan tai seudun ilmastoitujen sisätilojen elämään, sen sujumiseen mm ulkolämpötilat ja koko elämän huomioon ottaen sekä sisustustaitoja ym oloon vaikuttavaa, mm lämmönsäätelytaitoja ja ilastoituujen tilojen lämpötilan säätämistä' opettamalla.

Tropiikin maista joissakin näytetään osaavan selkeä ajattelu ja tarkka havainnonteko sekä lämmönsäätely ja joissakin ei niistä mitään. Erona näin eri ilmaston ihmisen silmin katsoen näyttäisi olevan,että ne, jotka pärjäävät tropiikin lämmönsäätelyssä hyvin, ottavat lähtökohdakseen, vertailukohdakseen viime aikojen hetken, jolloin heidän lämmönsäätelynsä ja ymmärryksensä toimi hyvin, samoin havaintokyky ja olo olivat hyvät, kun taas ne, jotka eivät osaa selkeää päätä eivätkä lämmönsäätelyä, ottavat lähtökohdakseen hetken, jolloin eivät olleet lämmönsäätelyn ja olon kannalta tasapainossa, hyvin toimivia, hyvällä ymmärryksellä, vaan jotenkin poissa tasapainosta, kuin horjahtaneina, pöpöisellä vellovalla tms ololla.

19.6.2021   Tropiikkilaisista ainakin osa tavouttelee vuoron perään mahdollisimman viileää kroppaa ja kunnolla lämmintä, tekee vastaisen varalle valintoja esim että tää lääke tai teko o  siihen hyvä kun. Muttei säädä kehonlämpötilaa kuhunkin hetkeen sopivaksi, ym tapoja hetkessä eläen, vaan vuorokauden verran eteenpäin vain tms. Se ei riitä Suomen ilmastoon, eikä ylipäätään neljän vuodenajan ilmastoon, jossa vaihtelevat säät. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti