perjantai 14. joulukuuta 2018

C695. Harmaakaihi ja ettei sotke ihmistyyppejä epäterveellä tavalla

Löysin netistä kuvauksen harmaakaihin syistä:
"Ikääntyminen on merkittävin tekijä kaihin synnyssä. Ikääntymisen myötä mykiön (linssin) aineenvaihdunta heikkenee ja rakenteet voivat myös paksuuntua. Mykiön aiemmin läpinäkyvissä valkuaisaine- ja lipidirakenteissa tapahtuu muutoksia, jotka tekevät ne sameammiksi. Mykiöön kertyvä kalsium lisää nesteen kertymistä ja turvottaa mykiötä. Samoin linssiä ympäröivien kudosten joustavuus vähenee. Useat eri riskitekijät voivat lisätä kaihin muodostusta."
Nuo kuulostavat siltä, mitä tapahtuu ikääntyessä taidoille: taidot kasvavat, kokemusta kertyy, hyväöt valinnat vakiintuvat lähes aina käytetyiksi eikä yleensä ole syytä niistä tinkiä, vaikka taroeen tullen osaa kyllä hyvällä laadulla muitakin vaihtoehtoja. Samalla ihminen tuppaa tylsistymään, siis kyllästymään, mistä tuo mykiön aineenvaihdunnan heikkeneminen ja rakenteiden paksuuntuminen. Tällöin on vaikutelma, että keskusteluseurana on henkilö, joka ei ole yhtä taitava, ja niin voisi olettaa, että tämä hahmottaa huolimattomasti sitä sun tätä, kun taas vanhus tarkkaan ja selkeästi oman perspektiivinsä, jota tavallisesti käyttää, sekä muuta perspektiivit, niiden alueet, mutta jäsentely on siis toinen ja tekemisentapa keskittyneempi kuin nuoremmalla, joka ei hänne näkökulmaansa osaa.
SSilmien samentuminen taas voisi liittyä samaan kuin maalaamisen taipumus haitata elämää: samaistumisryhmään tulee läpi raahautuvia suorittavia, ulkoa lukeneita eikä elämän pohjalta innostuneita, mikä johtuu siitä, että jos osaamisen ja oman tien löytämisen myötä elämä on mukavampaa ja sosiaaliset suhteet rauhanomaisempia, niin itse tai kai usein muut luulevat, että ihan samanlaisia on paljon, samoja juttuja puuhaavia, mutta niin kuin maalamisessa on oma näkemys olennaista, oma tekemisentapa, oma kipinä, niin ei ulkoluvun tapainen, esim. lukeminen, tuo kohdaktaan samaistumisryhmää, muita samaa tekemviä, vaan vastaavuuudet löytyvät muusdta elämästä, siis ihmistyypiustä mieltymyksineen ja elämäntapaan ja tekemisentapoihin liittyvine arvoineen, sosiaalisuuden tyyppeineen.
 Jos monta tavallisesti kanatettua arvoa tunnistaa oman järkensä' avulla omesta näkökulmasta vakiona pysyen, niin se toisaalta tuo jäykkyyttä ja toisaalta saa kannattamaan noita asioita vähän tilanteessa kuin tilanteessa eikä aina olon ja mielitekojen mukaan niin kuin uorempana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti